Poprawia ogólną odpowiedź immunologiczną i łagodzi osłabienie mechanizmów obronnych związanych z treningami na wysokim poziomie.
N°1 SportBiotic to pierwszy preparat probiotyczny specjalnie zaprojektowany i przetestowany klinicznie w celu poprawy reakcji immunologicznej sportowców oraz poprawy ich wyników.
Przeprowadzone specjalistyczne badania kliniczne miały na celu zbadać potencjalne korzyści stosowania wskazanych szczepów probiotycznych w grupie sportowców wykonujących intensywne treningi.
Badania wykazały, że suplementacja specyficznymi szczepami probiotycznymi: Bifidobacterium breve BR03 i Streptococcus thermophilus FP4 zawartymi w N°1 SportBiotic pomaga:
Wywołany wysiłkiem wzrost poziomu krążących cytokin jest związany z uszkodzeniem mięśni.
Intensywny wysiłek fizyczny powoduje znaczące wzrosty stężenia kinazy kreatynowej (CK) w osoczu, aminotransferazy asparaginianowej i aminotransferazy alaninowej. Znacznie wzrasta także poziom interleukiny-6 (IL-6) w surowicy i zazwyczaj jest istotnie skorelowany ze stężeniem CK w kolejnych dniach. Całkowite stężenie limfocytów znacznie wzrosło (P <0,05) w wyniku ekscentryczności w porównaniu z ćwiczeniami koncentrycznymi. Było to spowodowane głównie znacznie bardziej wyraźną rekrutacją naturalnych komórek zabójczych (NK) i komórek CD8-dodatnich (komórki CD8 +) podczas ekscentrycznego badania. Stwierdzenie, że ćwiczenia ekscentryczne o wysokiej intensywności powodowały wyraźniejszy wzrost poziomu IL-6 w osoczu w porównaniu z ćwiczeniami koncentrycznymi, potwierdza hipotezę, że wytwarzanie cytokiny po ćwiczeniach jest związane z uszkodzeniem mięśni szkieletowych. Fakt, że nie ma różnic między ekscentrycznymi i koncentrycznymi ćwiczeniami w rekrutacji większości podzbiorów komórek jednojądrzastych do krwi, potwierdza hipotezę, że wywołany wysiłkiem wzrost katecholamin w osoczu jest główną determinantą mobilizacji tych komórek do krwi. Jednakże, ponieważ ćwiczenia ekscentryczne powodowały wyraźniejszy wzrost stężenia komórek NK i komórek CD8 +, czynniki odpowiedzialne za uszkodzenie mięśni mogą również przyczyniać się do rekrutacji tych komórek.
Wywołane wysiłkiem zwiększenie stężenia interleukiny 6 w surowicy u ludzi jest związane z uszkodzeniem mięśni. Aby zapobiec uszkodzeniu mięśni i związanym z tym następstwom, zaleca się stałą probiotykoterapię produktem N°1 SportBiotic, zawierającym dwa szczepy o udokumentowanej klinicznie skuteczności działania.
Skuteczność produktu N°1 SportBiotic wykazano w badaniu Jäger R. i wsp., Suplementacja probiotyczna łagodzi, niweluje brak wydajności i stany pro-zapalne po ćwiczeniach niszczących mięśnie.
N°1 SportBiotic:
• Naturalny produkt, nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.
• Produkt nie zawiera alergenów, cukru, laktozy, glutenu, soi, wolny od GMO.
• Skuteczność wykazana w badaniach klinicznych przeprowadzonych na ludziach, potwierdzona patentem.
• Produkt powstał w oparciu o technologię mikrokapsułkowania matrycą roślinną kwasów tłuszczowych. Mikrokapsułkowane komórki probiotyczne docierają do przewodu pokarmowego w 100% w stanie nienaruszonym wykazując pełną zdolność i aktywność metaboliczną.
Czym jest IL-6?
Intensywnemu wysiłkowi fizycznemu, podobnie jak starzeniu się, towarzyszą zmiany dotyczące układu immunologicznego, do których należy przewlekły podprogowy stan zapalny oznaczający znaczny wzrost cytokin prozapalnych. Najistotniejszą z tych cytokin jest interleukina 6 (IL-6). Z punktu widzenia gerontologii Il-6 jest najistotniejszą i najlepiej poznaną interleukiną. Jest zbudowana z 184 aminokwasów o masie cząsteczkowej między 20, a 30 kDA. Obecność tej interleukiny sprzyja rozwojowi wielu jednostek chorobowych, dlatego tak istotne jest, aby zapobiec wzrostowi jej stężenia w surowicy.
Wywołane wysiłkiem zwiększenie stężenia interleukiny 6 w surowicy u ludzi jest związane z uszkodzeniem mięśni. Aby zapobiec uszkodzeniu mięśni i związanym z tym następstwom, zaleca się stałą probiotykoterapię produktem N°1 Sport Biotic, zawierającym dwa szczepy o udokumentowanej klinicznie skuteczności działania.
OPATENTOWANA TECHNOLOGIA PRODUKCJI
Technechnologia mikrokapsułkowania zastosowana w N°1 Sport Biotic to technologia powlekania każdej komórki bakteryjnej cienką warstwą lipidów. Stopione kropelki lipidów otaczają każdą pojedynczą bakterię w 100%, chroniąc ją zarówno w trakcie przechowywania, jak i transportu przez układ pokarmowy.
Mikrokapsułkowanie zwiększa odporność probiotycznych mikroorganizmów. Zapewnia pełną ochronę komórki bakteryjnej przed wilgotnością, kwasowością, utlenianiem, pH, ciśnieniem osmotycznym, dzięki czemu daje gwarancje:
żywotności szczepów nawet w trudnych warunkach,
zwiększone przeżycie w czasie przejścia przez żołądek.
Dlaczego należy dostarczać żywe szczepy bakerii?
Probiotyki, które zawierają martwe szczepy, mogą jedynie w pewien sposób wpływać na tkankę limfatyczną występującą w obrębie przewodu pokarmowego, nawet jeśli jakościowa i ilościowa interakcja z komórkami układu odpornościowego jest inna niż w przypadku żywych szczepów, zwłaszcza w kontekście indukcji specyficznych cytokin (niepublikowane dane). Wiadomo również, że zanim probiotyki dotrą do jelita, muszą pokonać drogę przez żołądek i dwunastnicę, gdzie panują wrogie dla nich warunki. W efekcie część komórek traci swoją żywotność w układzie pokarmowym. Aby wykazywać skuteczność i zapewnić korzyści zdrowotne, probiotyki muszą być w stanie przetrwać w żołądku oraz górnym odcinku jelita i dotrzeć w odpowiedniej ilości do jego dalszego odcinka, by tam wykazywać swoją aktywność. Oznacza to konieczność przetrwania w kwasowym środowisku żołądka i bycia odpornym na działanie enzymów trawiennych, a także zdolność przeżycia i namnażania w obecności kwasów żółciowych. Cecha ta jest silnie zależna od rodzaju szczepu, jednak średnio 10 do 25% szczepów jest w stanie przetrwać i dotrzeć do jelita, przynosząc korzyści zdrowotne. W efekcie część komórek traci swoją żywotność w układzie pokarmowym. Generalnie najtrudniejszą do pokonania barierą przez probiotyki jest sok żołądkowy, podczas gdy sole żółci wraz z sokiem trzustkowym odpowiadają za śmiertelność nie więcej niż 35-40% komórek probiotycznych, które przetrwały tranzyt przez żołądek. Nawet jeśli wszystkie mikroorganizmy są bardzo wrażliwe na działanie płynów wydzielanych w ludzkim układzie pokarmowym, niektóre są w stanie przetrwać i zasiedlić jelito. Ich żywotność może zostać zwiększona poprzez zastosowanie odpowiednich form powlekania, zwłaszcza tych, dzięki którym odporność na kwasowość soku żołądkowego wzrasta. Zastosowana w N°1 Sport Biotic oraz N°1 ProBiotic technologia powlekania komórek bakteryjnych matrycą roślinną kwasów tłuszczowych, to aktualnie najskuteczniejsza i najbardziej nowoczesna metoda ochrony probiotyków na świecie.