Ułatwia trawienie i przyswajanie składników odżywczych, również w niestrawności.
BERTRAM MIELONY POSCH 100G
Korzeń bertramu rzymskiego (łac. Anacyclus pyretrum) to niezastąpiona i cenna przyprawa w kuchni Hildegardy. Bertram ma łagodno-ostry smak i można go dodawać niemal do wszystkich potraw.
Bertram to zioło, a zarazem przyprawa chętnie stosowana w indyjskiej medycynie naturalnej Ajurwedzie. Znany jest również jako pierściennik lekarski. Na naszym kontynencie została ona po raz pierwszy opisana przez średniowieczną mistyczkę, świętą Hildegardę, która już w XII w. zachwalała znakomite właściwości bertramu poprawiające pamięć i wspomagające trawienie.
Oprócz tego, bertram zioło doskonale wspomaga także naszą odporność, dodaje sił oraz pozytywnie wpływa na samopoczucie. Jakie właściwości posiada pierściennik, jak prawidłowo stosować tę przyprawę i dlaczego warto po nią regularnie sięgać?
Św. Hildegarda polecała go jako przyprawę na dolegliwości żołądkowo-jelitowe ułatwiającą trawienie i przyswajanie składników odżywczych, również w niestrawności. Dzięki regularnemu spożywaniu bertramu możemy wspomóc nasz system nerwowy, wzmocnić pogodę ducha i poprawić nastrój. Jest przydatny podczas przeziębień, wzmacnia układ odpornościowy, usuwa zaflegmienie, wspomaga wydzielanie śliny.
Składniki: korzeń bertramu mielony.
Chronić przed światłem, przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób użycia: 1-3 szczypty do posypywania potraw (np. chleba) lub jako dodatek do gotowania np. sosów, zup, potraw z orkiszem.