Wpływa na pracę przewodu pokarmowego, pomaga złagodzić dolegliwości trawienne.
Galgant (łac. Alpinia officinarum), w medycynie św. Hildegardy figuruje jako przyprawa „nasercowa”, ale świetnie sprawdza się również przy dolegliwościach miesiączkowych, stanach wyczerpania i osłabienia. Jest także dobrym środkiem na mdłości.
Zawartość substancji bioaktywnych sprawia, że korzeń tej byliny pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, pomaga złagodzić dolegliwości trawienne, a także wspiera zapobiegania wystąpienia kolek jelitowych.
U Hildegardy jest on jedną z ważniejszych przypraw. Na początku przyprawiajcie potrawy ostrożnie, gdyż galgant jest bardzo pikantny. Jednakże według Hildegardy wskazane jest jego częste stosowanie (np. w celu poprawy trawienia).
Składniki: korzeń galgantu mielony.
Chronić przed światłem. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób użycia: w sezonie jesienno-zimowym dodawać szczyptę do wszelkich potraw.