Nasz Maitake jest uprawiany na podłożu organicznym. Podłoże to oparte jest na mieszance trocin, organicznych otrębów pszennych, świeżej ziemi, cukru trzcinowego i naturalnego gipsu. Część używanego przez nas grzyba to owocnik.
Maitake (żagwica listkowata, Grifola frondosa, w tłumaczeniu tańczący grzyb - nazwa pochodzi z reakcji poszukiwaczy, którzy tańczyli z radości, gdy znaleźli tego wspaniałego i cenionego grzyba) zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, witaminy, minerały, polisacharydy, proteoglikany (D-frakcji), fenoly, flawonoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe.
Dzięki biofermentacji i ekstrakcji gorącą wodą oferujemy wysoko jakościowy wyciąg z maitake w idealnych proporcjach substancji czynnych celem uzyskania najlepszych rezultatów:
Zawartość opakowania: 90 kapsułek po 500 mg ekstraktu - w żelatynowych lub roślinnych kapsułkach (roślinne są odpowiednie dla wegan)
Masa netto: 55,8g
O Maitake
Maitake (żagwica listkowata, Grifola frondosa, w tłumaczeniu tańczący grzyb-nazwa pochodzi z reakcji poszukiwaczy, którzy tańczyli z radości, gdy znaleźli tego wspaniałego i cenionego grzyba) Jest to grzyb pasożytniczy z owocnikiem, który ma formę kępy. Składa się z nogi i z wielu zrośniętych kapeluszy. Owocnik Maitake osiąga szerokość nawet 100 cm. Rośnie przy podstawie drzew i pniów. Maitake pochodzi z Azji i północnej Ameryki, ale w obecnie jest szeroko rozpowszechniony na całym świecie i uprawiany również komercyjnie.
Maitake to grzyb popularny w kuchni, ma bogaty delikatny smak i bardzo przyjemny aromat. Od setek lat jest znany jako grzyb leczniczy w tradycyjnej medycynie naturalnej, podczas gdy "kultury zachodnie" opisały go po raz pierwszy w 1785 roku, przez szkockiego mikologa James J. Dicksona. Maitake zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, witaminy, minerały, polisacharydy, proteoglikany (D-frakcji), fenoly, flawonoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe.